A stressz hatása a szervezetre

A stressz hatása a szervezetre

Hogyan jön létre a stressz állapot?

A magyar származású SELYE JÁNOS (1907-1982)  volt az az orvoskutató, aki behozta a köztudatba a “stressz” szót, 29 évesen, felpezsdítve ezzel a tudomány világát. ( Az állapot persze mindig is létezett.) Angol szó, jelentése: nyomás, kényszer, igénybevétel, feszültség, megpróbáltatás. Bár Nobel díjat nem kapott érte, stressz-elmélete -a stressz hatása szervezetre -, azóta is töretlenül áll és érvényes. 

 

Hogyan alakul ki a stressz szindróma?

Ha szervezetünket bármi támadás (váratlan helyzet, fenyegetés, test-lelki erőteljes inger) éri, mindig ugyanúgy reagál: beindul egy általános vészreakció, ami az egész testet érinti. A stressz  hatása az emberi szervezetre három jellemző szakasszal írható le.

1. Az „akut” szakasz: a szervezet kap egy nagy adrenalin löketet;  szívműködés, légzés felgyorsul; vérnyomás, vércukor megemelkedik; erek tágulnak. Minden azt szolgálja, hogy az izmok energiához jussanak és teljes kapacitással tudjanak reagálni – felvenni a harcot, vagy menekülni. Pupilla tágul; húgyhólyag, záróizom elernyed; emésztés, szexuális funkció gátlódnak, mivel ezekre most nincs szükség, csak elvonnák az energiát. Ez egy jótékony állapot, a szervezet vészreakciója, ami által magasabb éberségi szintet érünk el, teljesítményünk javul. Ideális esetben, a “vész” elmúltával minden visszaáll eredeti állapotába. 

                                                 Ehhez egy kis adalékot találsz még itt: http://ametiszt.net/stressz-es-blokk/

2. Ha a feszült állapot tartóssá válik, a szervezet alkalmazkodik ehhez a felfokozott állapothoz, folyamatosan készenléti állapotban tartja magát. Muszáj, hiszen a túlélés a tét. 

3. Ha a második szakasz sokáig fennáll, a felfokozott állapot krónikussá válik, fogynak a tartalékok. A szervezet kimerül.

És itt a lényeg: a stressz hatása a szervezetre hosszútávon az, hogy kimerül. Vagyis elfárad, legyengül, a védekező képesség csökken, a hormonháztartás felborul. És itt már öngyógyításra, önregenerálódásra alkalmatlanná válik.

Mit eredményez a krónikus stressz?

Erőtlenség–letargia–álmatlanság–impotencia–pánikbetegség–depresszió–gyomorfekély –magas vérnyomás–pajzsmirigy problémák-vírusos és bakteriális betegségekkel szembeni esendőség – diabetes.

És ezzel még messze nem teljes a pszichoszomatikus betegségek sora…
Pszichoszomatikus annyit jelent: testi szinten megjelenő (-szomatikus), de  lelki eredetű (pszicho-) .

 

Hiába van kezelve egy betegség gyógyszerekkel, műtéttel, a nyugati orvoslás teljes eszköztárával, ha a kiváltó okok újra, meg újra előidézik a negatív állapotot. Ebben tud segíteni a kineziológiai stresszoldás.