Hogyan működik a fülakupunktúra?

Fülünk külső, látható része nagyon különleges. Úgy működik, mint egy kapcsolótábla, amin, ha megnyomunk egy gombot, valahol máshol felgyullad a lámpa. Hogy van ez a fülakupunktúra esetén?

Fülakupunktúra esetén a fülön dolgozunk, de tőle távol a test reagál. Úgy mondják ezt a természetgyógyászatban, hogy a fül egy ’mikrorendszer’. A fül adott pontjának megszúrásával megnyitjuk és stimuláljuk az adott energiacsatornát. A hatás biokémiai szinten is mérhető, és lelki síkon is érezhető. Az egyik mesterpont, a Tüdő pontja például a nyilvánvaló légzőszervi kérdéseken túl a bőr állapotára is hatást gyakorol, de szorongás esetén is enyhülést hoz.

A fül és test kapcsolatát a kínai orvosok már 2500 évvel ezelőtt felfedezték és használtak. A kínai gyógyászat komplex, holisztikus szemléletű rendszer, amely az élő szervezetet összefüggő rendszerként értelmezi. Azt vallják, hogy a szervezetet átszövi egy finom, láthatatlan energiahálózat, aminek a harmonikus működése az egészség záloga. Leegyszerűsítve, ha szabad, akadálymentes az energiaáramlás, jól működik a test, jó a közérzet. Ha viszont valamilyen elakadás, blokk, vagy éppen pangás van, megjelennek a betegség tünetei. Éppen ezért a gyógyítás nem a tünetekre koncentrál, hanem az egyensúlyzavar megszüntetésére.

Paul Nogier francia neurológus nevéhez fűződik a fülakupunktúra nyugati felvirágzása az 1950-es években. Első átütő eredménye isiász kezelése volt -akkor ő még égetést alkalmazott- s ezen felbuzdulva kísérletezett más pontokkal. Ő volt az, aki rájött, hogy ha egy embriót rajzolunk fejjel lefelé a fülre, akkor annak szervei térképszerűén mutatják, az adott szerv hol reprezentálódik a fülön.

Ki kell emelnünk az úgynevezett NADA protokollt, az öt mesterpontból álló kezelési tervet, melyet 1985-ben dolgozott ki dr Michael Smith pszichiáter New Yorkban. Ez a kombináció függőségek kezelésében és az automatikus működésünkért (például légzés, testhő szabályozás) felelős vegetatív idegrendszer egyensúlyának visszaállításában komoly fegyver.

Tudom, racionális elmével nehezen felfogható, hogy egy picike pont a ’kapcsolótáblán’ mennyi mindent irányíthat az emberi szervezetben, de talán segít, ha arra gondolunk, a fürdőkádból is felhívhatjuk az világ másik felén tanuló gyereket, hisz ez legalább olyan hihetetlenül hangzik, nem?