Fülakupunktúra és fogyás

Hatásos segítség-e a fülakupunktúra a fogyásban? Valóban csökkenti az étvágyat?

A fülakupunktúra évek óta elfogadott terápia az étvágy kontrollálásában, bár hogy valójában mi is történik a kezelés által, nem igazán tiszta a kutatók számára. A lenti tanulmányt a  KOSAI Oriental Healthcare Center -ben  folytatták azzal a céllal, hogy a tűk étvágyat befolyásoló hatásáról többet tudjanak meg. Kis létszámú, ún. ‘Pilot’ kísérletről van szó.

Hogyan zajlott a kísérlet?

Tíz egészséges önként jelentkező, nagyjából egy korcsoportba tartozó felnőttet, kilenc férfit és egy nőt vizsgáltak. Véletlenszerűen két csoportba osztották őket.  Volt egy célzottan étvágycsökkentésre kezelt csoport, és egy placebó csoport.  Hetente kaptak tartós tűket egy hónapon át. Minden résztvevőt leteszteltek a kísérlet előtt, és megmérték súlyukat, vérnyomásukat és az étvágyhoz köthető hormonok szintjét a vérben.

Milyen eredményeket kaptak a tanulmány által? 

Súly tekintetében az összes fülakupunktúrával kezelt személynél jelentős változást jegyeztek le a kezelés előtti, és a kezelés megkezdése után egy héttel mért állapot között. A százalék 0,02. Ez egy 90 kilós embernél például 1,8 kg.
Ami a hormonokat illeti, nem volt egyik csoportban sem változás, inzulin, leptin, diponektin, vagy adrenocorticotropic hormon esetén. Viszont a ghrellin hormon esetén a fülakupunktúrás csoportnál jelentős hormonszint csökkenést jegyeztek fel: 0.89 %, ami a placebo alanyoknál mindössze 0,04 volt! Hogy ennek a jelentőségét értsük, tudnunk kell, mi a ghrelin. Íme:

Az éhséghormon

Ez a ghrelin beceneve. Üres gyomor esetén termelődik és az agyban, valamint lokálisan az emésztőrendszerben, kiváltja az éhségérzetet.  A fokozott ghrelin termelés a testsúly növekedésével jár.  Csökkenti  a bolygóideg gyomrot érintő részének érzékenységét, vagyis az agy ezáltal kevésbé reagál a gyomor feszülési ingerére. Mesterségesen beinjekciózva mind emberben, mind patkányban megnövelte a táplálékbevitelt.
A ghrelin aktiválja az agy „jutalmazó” rendszerét is, vagyis fokozza a táplálkozással (és feltehetően az alkoholfogyasztással) együttjáró örömérzetet. A kor előrehaladtával  mennyisége a vérben fokozatosan nő; talán ez az egyik oka az időskori túlsúlynak.

Mit vontak le a kutatók ebből a tanulmányból?

Azt, hogy a fülakupunktúra, bizonyos pontok stimulálásával a ghrellin szintet csökkenti, vagyis, az étvágyat, éhséget provokáló hormon szintjét nyomja le, ily módon előbb jelenik meg a jóllakottság állapota. Következésképpen nem lesz túlevés, ami előbb-utóbb fogyáshoz vezet a kevesebb kalóriabevitel okán.

És most már én fűzném tovább a gondolatot: ha nincs evéskényszer, könnyebb betartani a kívánatos étrendet, ami közérzetjavulást, energiaszint növekedést eredményez, ami viszont előbb-utóbb magával hozza a bátorságot, kedvet a mozgáshoz is. És beindul valami más, valami ígéretes, valami reményteli. Nem mágikus erejű a fülakupunktúra, nem oldja meg egyik pillanatról a másikra a fogyás kérdését. De megadja azt a “kis” pluszt, azt a könnyítést, hogy képes leszel betartani az étrendet, csökken a sóvárgásod, lenyugszol, lelkierőd megnő. És az elhatározásodat könnyebben tudod megvalósítani. A fülakupunktúra függőségkezelésben pontosan a fent említett jutalmazó központot szólítja meg, megadva azt a hiányzó elégedettség érzetet, ami miatt egy függő a “szerhez” nyúl A kezelés ezáltal segít “lejönni a szerről”, amennyiben túlsúlyt az  önfegyelem hiánya, a kontrollálatlan evéskényszer okozza. Mert az evés is lehet ám függőség, bizony-bizony… Mint minden függőség mögött, az evéskényszer hátterében is valami hiány, valami fájdalom van. Hasznos ezt is kutatni, a lelki oldal felől megközelíteni. Komoly kihívás a fogyás, érdemes többféle “fegyvernemmel ” próbálkozni.

 

Forrás:  „The effects of auricular acupuncture on weight reduction and feeding-related cytokines: a pilot study” kivonata a National Library of Medicine weboldaláról, valamint a wikipédia (ghrelin)