Dönteni, cselekedni. Miért olyan nehéz? Avagy: a tudatalatti hatalma

Tényleg CSAK DÖNTÉS kérdése minden?
A tudatalatti hatalma hatalmas…

Láttam egy beszélgetős műsort a tévében, a téma a váltás, az újrakezdés volt. Három nő és egy férfi meghívott volt, mindegyik legalább egyszer életében feladott mindent, otthont, egzisztenciát, bejáratott munkát, hogy valami merőben újat kezdhessen. Az egyik hölgy szájából hangzott el: “A szabadság nem egy misztikus valami, hanem egy döntés. Egyszerűen csak határozd el, hogy szabadon akarsz élni!” És erről megint a kedvenc témám ugrott be: a tudatalatti hatalma.

Ez tényleg jól hangzik, és igaz is. Minden változás egy döntéssel kezdődik és onnantól már csak a gyakorlati megvalósítás jön, apránként, lépésről lépésre.
A bökkenő csak ott van, hogy rettentő egyszerűen hangzik, hogy “határozd el”, valójában nincs ennél nehezebb dolog. Persze szószátyárkodni lehet: Felmondok! Megmondom neki a magamét! Otthagyom! Abbahagyom! Elkezdem! Elfelejtem! Túllépek! Befejezem! … stb. Kimondod, aztán azt veszed észre, mintha minden az ellen dolgozna, hogy elhatározásodat megvalósítsd. A körülmények, ugye… Most nem alkalmas. Majd, amikor minden összeáll… Most nem vagyok olyan állapotban… Most másra kell koncentrálnom… Tudom, kellene, de most nincs ehhez lelkierőm… Lehet, hogy így kell lennie… Túl nagy falat lenne ez nekem… Egy A4-es lapot tele tudnék írni ilyennel. Ezek a mondatok mind a tudatalattidból jöttek, ami most teljes készültségben, minden furmányát latba vetve azon dolgozik, hogy NE változtass. A tudatalatti hatalma hatalmas, hat, ha akarod, ha nem. Mert, ha változtatsz, az felülír minden eddigi bebetonozott gondolatot és ezt a tudatalatti veszélyként érzékeli. Ha a tudatalattid a változás veszélyét érzi, aktivizálódik és elnyomja tudatos gondolataidat, törekvéseidet. Ha nem így lenne, mindenki álom-munkahelyén dolgozna, egészségesen, sportosan és káros szenvedélyektől mentesen élne és kizárólag idilli kapcsolatai lennének.

Visszatérve a hölgy mondatára: cselekedni nem nehéz, ha már megdolgoztad az “árnyékvilágod”. Vagy iktasd ki a tudatalatti hatását, vagy állítsd a saját oldaladra. Onnan már tényleg megy minden, mint kés a vajban.

                                                                                    A tudatalattidról olvashatsz még itt: http://ametiszt.net/tudatalattid/

Ha azt érzed, a célod elérése erősen akadályoztatva van, mintha állandó ellenszélben lennél, javaslom, nézz rá a kérdésre kineziológia segítségével. Keress meg, segítek!