Módosult tudatállapot

MÓDOSULT TUDATÁLLAPOT

Bódító szerek és meditáció

Mi az, hogy módosult tudatállapot? A szokásos ébrenléttől eltérő állapot. Alkohol, vicces cigi – ezek jutnak először általában az emberek eszébe. Vonzó ez az állapot – lazaságot ad, nincs feszültség, kisimul minden… Nem tudunk azonban elvonatkoztatni ezek idegsejtekre és létfontosságú szervekre gyakorolt hosszútávú hatásától. A kellemes bódulat árát előbb-utóbb megfizetjük.  

Azonban… nem csak külső segítséggel, és nem csak negatív, ártó mellékhatások árán tudunk módosult tudatállapotot elérni!

Az elalvás előtti bódulás, a bambulós-álmodozós állapot is módosult tudatállapot, sőt, az elmélyült koncentráció is. Ilyenkor az agyhullámok lassabbak, mint éber állapotban. Ezt a lelassult működésű, módosult tudatállapotot elérhetjük tudatosan,  MEDITÁCIÓ által is. Tudatunk tágul, érzékelésünk megváltozik . Ez az állapot valódi felüdülés az agynak, a hormonrendszernek, az egész testnek. Ráadásul ebben a tágult tudatú állapotban nagyobb eséllyel férünk hozzá tudatalattinkhoz, belső valóságunkhoz, ráláthatunk kérdésekre, amikre éberen hiába keressük a megoldást. Könnyebben vesszük a jeleket, kapjuk az ötleteket.

A meditálás, meditáció a magyar fejekbe a jóga, illetve az agykontroll terjedésével került be. Ma már mindenki ismeri a fogalmat, sokan mégis úgy vannak vele, mint mondjuk a csigapörkölttel: „biztos jó, nem vitatom, de egye, aki akarja!” Pedig… ismerjük. Az elmélyült imádkozás is – nem az imák automatikus elhadarására gondolok – módosult tudatállapot, ugyanúgy kiiktatjuk kavargó gondolatainkat, agyunkból a fókusz átkerül a szívünkbe, s utána béke, könnyedség tölti meg a lelkünket. 

Imához, meditációhoz semmi sem szükséges, csak a szándék. Érdemes azonban minden „ segítséget” igénybe venni, – csendes zug, zene, gyertya, hogy sikerüljön a külvilág ingereiről a figyelmet befelé vinni. Mert ez a lényege, hogy kiiktatod a külső zajokat, a belső zajokat, vagyis agyad kavargó, gondolatait, s engeded, hogy csak legyél, lazán, puhán, békésen. Gondolatok persze juszt is jönnek, ne dühöngj, hagyd, engedd el, jön a következő, azt is. Nem tudsz görcsösen semmire gondolni. Jobb trükk, ha a testedre figyelsz, sorra veszed figyelmeddel a testrészeidet, vagy csak figyeled a saját mély, lassú légzésedet. Lehet ülve, vagy fekve, de a gerinc legyen egyenes és a szem legyen csukva.

Magas rezgésű helyek, mint a vízpart, fák közelsége, vagy egy templom extra támogatás saját  mélyülésünkhöz. Magyarországon számos olyan különleges helyszín található, ahol a rezgés jóval magasabb az átlagnál, így a meditáció is sokkal erőteljesebb lehet, mélyebbre mehet. (Dobogókő – Rám-hegy a Ferenczy sziklával, Attila-domb-Tápiószentmárton határában,vagy Bükkszentkereszt, csak a legismertebbek.) .

 

A meditáció rendszeres alkalmazása egészségben, fiatalon tart, rezgésedet emeli. Azt mondják, a rendszeres meditálók intelligensebbek, boldogabbak, kevesebbet alszanak, erősebb az immunrendszerük, kreatívabbak, és általában jobb a teljesítményük az élet minden területén.

Stresszes klienseimnek a meditációt mindig javaslom, hosszútávú karbantartásként. (Kezdőknek inkább a vezetett meditációt).
Akut stresszel, nehezen kezelhető élethelyzetekkel, gyorssegélyért viszont szeretettel látlak..